Alvared - Text

Bolund

Byggt 1939

 

Oskar Jakobsson lät bygga huset och flyttade hit från Västerbo på Västgötagatan. Han var född i Åbladstorpet utanför Storegården. Oskar tillverkade ägglådor, som Handelsbolaget använde när de fraktade ägg med järnvägen. Han tillverkade också fiskmjärdar.

Älvåker

Byggt 1942

 

Här bodde Bertil Ekman. Han kom hit med familjen 1942 och drev sågverk vid sidan av den gamla brovägen.

Olle Ekman drev Ekmans Åkeri härifrån innan han lät bytta och flytta till Olsbo 1952.

Åvillan
Byggt 1967


Vid sidan om gamla brovägen hade Bertil Ekman ett sågverk på 1940-talet.

Solsidan

Byggt 1941

 

Evald Andersson, som var den 1e anställde på Fredriksson/Dahlstrand, lät bygga fastigheten och flyttade hit med hustrun Astrid. På sin fritid sysslade han gärna med snickerier och andra träarbeten. Han har gjort den så kallade Åsarpsskålen, som han svarade på beställning. Han hade också en liten fasan-uppfödning (kanske var det ursprunget till de fasaner som fortfarande finns i området).

Ätravallen
Byggt 1939

 

Här hade Gatugården legat innan den vid laga skift 1849 flyttades, nuvarande adress Lövängsgatan 11. 
Martin Sandén lät bygga nytt bostadshus samt byggnad för slakteriverksamhet på tomten. 

slakteribyggnaden finns nu i närheten av Hinsakvarn i Alvared.

Strandhem

Byggt 1939-1940

 

Veterinär - Mårten Johansson, kom till Åsarp från Vartofta/Åsaka och flyttade till fastigheten när den var nybyggd. Han tog sig namnet Strandbring.

Övralid

Byggt 1947

 

Skriftställare Martin Franzén flyttade hit 1946, när han sålt Nyborg till Erik och maja Lothsson. Han gav ut två diktsamlingar från eget förlag, Natur och Trubadur 1927 och Kärleken och Sången, 1954.

Eina Johansson som bodde hos Franzén, hade sömnadsverksamhet i fastigheten. Einas bror Johan som drev rävfarmen i Alqvistatorp bodde på övervåningen till sin bortgång. 

Damnäs 1 (torp)

 

Tomtens klockfabrik startade här 1931 i den gamla stugan. "Oda-Snickarn" Erik Gustavsson bodde med sin familj i en stuga på Åsen ungefär där Mjölnar-Emmas stuga stod, innan den togs till Alvared. Deras stuga brann ner. De fick då bo i Lerhuset några dagar och flyttade sedan in i Gärdhem. Snickarens svåger urmakare Algot Karlsson ville hjälpa familjen, genom att Erik skulle få jobb. Han fick i uppdrag av Algot att rätta till den gamla Tomta-stugan, så då stod tom och göra en verkstad för bordsur. I stora rummet sattes en hyvel och bandsåg in och en panna så att man kunde ånga virke. I kammare bonade man klockorna och satte fanér på träet. Snickeren tillverkade också verktygsskåp till huset. Klockrna blev populära, med de 4-5 anställda flyttades verksamheten till Kinnarp/Slutarp.